SEO staat voor Search Engine Optimalisation. In het Nederlands staat dit ook wel bekend als zoekmachineoptimalisatie. Veel bedrijven willen graag gevonden worden via de organische zoekresultaten van Google. Dat is ook logisch, want immers kost dat niets en krijg je daarmee dus gratis traffic naar je website. De concurrentie is echter moordend. Hoe kan je jouw website nu onderscheiden van anderen en hoe blijf je relevant? In dit artikel lees je over de SEO-trends van 2020.

SEO-trends en de huidige markt: Google is en blijft marktleider

Al meer dan tien jaar is Google marktleider op het gebied van zoekmachines. Velen denken dat hier ook geen verandering in gaat komen. Niet zo vreemd ook, want in Nederland heeft Google een marktaandeel van maar liefst 95,37 procent. Dat is belangrijk om te weten, want voor deze zoekmachine wil je je website graag optimaliseren. Overige zoekmachines worden immers maar zeer beperkt gebruikt.

Er komen wel nieuwe zoekmachines bij. Zo is onder andere DuckDuckGo gelanceerd. Dat bekt misschien niet zo lekker als Google, maar richt zich helemaal op privacy. Juist dat punt vinden steeds meer mensen belangrijk. Het kan dus zijn dat mensen later eens gaan overstappen van zoekmachine. Gelukkig hoef je je daar nu geen zorgen over te maken. Google is en blijft voorlopig nog wel even de grootste. Focus je daar dus op: daar is dit artikel met SEO-trends voor 2020 ook op gebaseerd!

De BERT-update

De laatste update van Google heeft de naam BERT. Dat staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Daarmee kan de zoekmachine de taal beter begrijpen. Eerder schreven tekstschrijvers zinnen als ‘speelgoed meisje 4 jaar’ om daarop gevonden te kunnen worden. Dat hoeft gelukkig niet meer: een volwaardige zin kan dus nu ook en Google pikt de belangrijke woorden uit zichzelf dan op. Een betere  titel zou nu dus zijn: ‘Leuk speelgoed voor een meisje van 4 jaar’. Dit zijn dus ongetwijfeld SEO-trends voor 2020 die je in de gaten moet houden. Immers: je schrijft voor de bezoeker en niet voor Google.

SEO trends van alle tijden: links blijven belangrijk (E-A-T)

Interne en externe links zijn altijd belangrijk geweest in de ogen van Google. Het is belangrijk dat links van hoge kwaliteit zijn. Volgens de zoekgigant moet de bron ‘betrouwbaar’ zijn. Maar hoe weet je nu precies of een bron betrouwbaar is? Zorg ervoor dat je links verkrijgt van websites met een hoge autoriteit (bij voorkeur in jouw branche). Ook is het belangrijk dat je transparant bent op je eigen website: vermeld dus altijd je contactgegevens en refereer alleen naar bronnen die je kent en waar je achter staat. Zo behoud jezelf een schoon backlinkprofiel en link jezelf ook niet naar onbetrouwbare websites.

Smartphones winnen van desktops

Het marktaandeel van smartphones op het gebied van zoekresultaten groeit. Sterker nog: anno 2020 worden meer zoekopdrachten uitgevoerd op smartphones dan op computers. In juli 2019 heeft Google daarom een belangrijke update doorgevoerd: mobile first indexering. Websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik worden dus lager gerankt of zelfs niet getoond. In de toekomst zal dit percentage alleen nog maar groter worden. Dus: is jouw website nog niet geschikt voor mobiel en wil je graag goed gevonden worden? Dan is het extreem belangrijk dat je dit in 2020 nog regelt. Heb je hier hulp bij nodig? Bekijk onze diensten of neem vrijblijvend contact met ons op.

Voice Search en SEO-trends 2020

Heb je al weleens gehoord van Voice Search? Vele marketeers zijn ervan overtuigd: op het gebied van SEO-trends wordt Voice Search een erg belangrijke ontwikkeling. De gevolgen van Voice Search zullen impact hebben. Immers kan je gemakkelijk vragen waar je speelgoed voor een meisje van vier jaar kunt kopen. Je bent best bereid om hele zinnen te maken omdat je het nu niet meer hoeft te typen. Longtail zoekwoorden kunnen daardoor weleens erg belangrijk gaan worden. Voor onder andere kleine websites is dit erg interessant. Zo kan je namelijk ook concurreren met de grotere webshops en websites. Wil je je hier goed op kunnen voorbereiden? Zorg dan voor krachtige teksten aan de hand van de onderstaande tips:

  • Schrijf content in goed en begrijpelijk Nederlands. Spreektaal mag;
  • Focus minder op zoekwoorden, maar focus je op de zoekintentie (informatieve zoekintentie, commerciële zoekintentie, transactionele zoekintentie of een lokale zoekintentie);
  • Geef korte antwoorden om zodoende in de SERP van Google te komen (daarover straks meer);
  • Probeer tussen de featured snippets te komen. De voice-resultaten kunnen namelijk worden voorgelezen voor jouw smartphone;
  • Maak gebruik van structured data (het begrijpelijk maken van content voor zoekmachines met behulp van een stukje code);
  • Neem vragen op in je content. Je kunt deze als tussenkopjes gebruiken in je tekst;
  • Optimaliseer je website op het gebied van snelheid. De laadsnelheid van je pagina is erg belangrijk voor Voice Search. En is sowieso belangrijk voor de algemene SEO van je website. Investeer hier dus in. Daarvoor kan je de snelheid-tab in Google Search Console gebruiken. Ook Pingdom Tools of Google PageSpeed Insights zijn handige tools waar je mee kunt werken.

De Search Engine Results Page wordt steeds drukker

De SERP (Search Engine Results Page) wordt steeds drukker. Het is je vast al wel opgevallen dat dit gebied steeds drukker wordt. Zo staan er niet alleen advertenties boven en naast de zoekresultaten, maar ook staat er soms een featured snippet. Veel mensen zoeken iets op Google, maar klikken vervolgens niet verder. Hetgeen wat zij wilden weten staat soms al in de featured snippet:

Google heeft deze ontwikkeling bewust doorgevoerd: de zoekgigant wil mensen zo snel mogelijk antwoord geven op hun vraag. Ook een FAQ wordt steeds vaker getoond in de zoekresultaten (zoals je ook op de bovenstaande afbeelding ziet.

Je hoeft ook niet meer per se naar een klimaat-website te gaan, want ook deze informatie wordt al getoond in Google.

Je kunt hier gelukkig ook goed op inspelen. Focus je op zoekvragen die je niet in een zin kunt beantwoorden. Daarmee moeten mensen wel doorklikken naar jouw pagina. Op die manier kan je toch de bezoekers naar je website trekken en hen mogelijk converteren tot klant. SEO-trends voor 2020 die je dus zeker in de gaten moet houden.

SEO-trends: lokale zoekresultaten worden steeds belangrijker

Als je op zoek bent naar een loodgieter zal Google altijd een loodgieter bij jou in de buurt tonen. Het is onlogisch om de website van een loodgieter uit Amsterdam bovenaan te plaatsen als je zoekt in Groningen of Maastricht. Ben jij een loodgieter, een tuinman of -vrouw of een taxichauffeur en wil je graag beter lokaal gevonden worden? Lees dan de onderstaande tips:

  • Vermeld altijd je NAW-gegevens op je website. Dat is overigens ook wettelijk verplicht als bedrijf zijnde, maar het kan je ook helpen bij je zoekresultaten. Je kunt deze informatie niet alleen kwijt in je contactpagina, maar ook kan je dit plaatsen in een widget op je website (bijvoorbeeld in de footer);
  • Google Mijn Bedrijf is een ontzettend belangrijke feature. Je kunt deze gemakkelijk aanmaken. Het is hierbij belangrijk dat je alles zo volledig mogelijk invult. Hoe beter je dit invult, hoe beter dat is;
  • Creëer online vermeldingen van jouw bedrijf;
  • Schrijf content op je website dat is geoptimaliseerd voor jouw woonplaats (en eventueel voor nabijgelegen plaatsen). Zo kan je bijvoorbeeld een tekst schrijven met ‘loodgieter Amsterdam’;
  • Probeer kwalitatieve links te verkrijgen naar je website vanaf betrouwbare websites.

Schrijf voor je bezoeker

We sluiten de SEO-trends van 2020 af met het belangrijkste aandachtspunt: schrijf vooral voor je bezoeker. Kies daarom voor kwaliteit en niet voor onnozele SEO-teksten met daarin veel te veel zoekwoorden. Google weet zoekvragen steeds beter te beantwoorden en het is aan jou om je te onderscheiden van anderen. Wil je hier graag eens over sparren? Neem dan gerust contact met ons op.


Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *